Özellikle Hint mutfağında yaygın olarak bilinen GHEE yani SADE YAĞ yüzlerce yıldır dünya mutfaklarında yer almakta , ülkemizde ise baklava , börek ve tencere yemeklerinde sıkça kullanılmaktadır.
Sade yağ tereyağının su ve kuru maddelerden arınmasıyla elde edilen kısmı yani tereyağının saf halidir. Mutfaklarda bu yağın kullanılmasının çok geçerli sebepleri var tabii ki. İçinde % 85 oranında yağ içerdiği için yemeklere kattığı lezzet kaçınılmazdır. Bunun yanı sıra sudan arındığı için yanma derecesi ( 250 derece ) oldukça yüksektir. Bu özelliğiyle de kızartarak yapılan yemeklerde veya kızartmalarda da rahatlıkla kullanılabilir. İçeriğindeki kazeinden ayrıştırıldığı için süt ürünlerine alerjisi ve duyarlı olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besin kaynağıdır.
Sade yağ A, E, K2 , VE CLA bakımından zengin olduğu için oldukça sağlıklıdır ve bağışıklık sistemini de artırdığı bilinmektedir. Hatta mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde tıp alanında kullanılan yağın daha birçok faydasının olduğu kanıtlanmıştır.
Bu yüzden de mutfaklarda mutlaka denemeli hatta mutfağın bir parçası haline getirmelidir. Evde sade yağ yapımı oldukça kolaydır.
NASIL YAPILIR :
—- Kaliteli ve tuzsuz tereyağını bir tencereye alıp kısık ateşte karıştırarak eritin. Yağın yanmamasına özellikle dikkat edin. Yaklaşık 30 dakika tıkırdaması yeterlidir. Bu esnada yağın üzerindeki köpükleri delikli kepçe ile toplayın. Bu köpükler tereyağının damarları tıkayan en sağlıksız kısmıdır. Tenceredeki tereyağı şeffaf bir görüntü alana ve beyaz köpükler oluşmamaya kadar ısıtma işlemini sürdürün.
Artık elinizde laktozsuz , proteinsiz ve sağlıklı bir yağ var. Yağın üstte kalan kısmını ( altta kalan tortusu hariç ) bir kavanoza alın. 1-2 saat içinde donacaktır. Bu şekliyle oda sıcaklığında aylarca , buzdolabında 1-2 yıl saklayabilirsiniz. Unutmayın ki yemeklerinizde 1 -2 tatlı kaşığı kullanmanız yeterli olacaktır.