Bu tarifin ismine ‘ Esnaf lokantası ‘ çorbası da koyabilirdim. Çünkü esnaf lokantaları her kesiminden insanın bir şekilde yemek ihtiyacını karşılarken fiyat/kalite performansı açısından da yeme içme sektörünün ipi göğüsleyenidir. Mercimek çorbası esnaf lokantalarının en favori siparişidir. Bu yüzden de bu lokantaların kendine ait olan kültürün den bahsetmek istiyorum sizlere . Esnaf lokantalarının bize samimi ve sıcak gelen ve hepimizi gülümsetecek bazı özellileri vardır. İşte bu özellikler ;
- Masaların üstünde menünün olmaması , yemekleri görerek seçme
- Bir süre sonra size isminizle hitap etmeye başlayan çalışanlar
- Cam bardakların içine yerleştirilmiş pembe kağıtlar
- Plastik kaplarda gelişigüzel doğranmış yumuşacık ekmekler
- Floresan lamba veya tavanda pervane
- Duvarlarda lokantaya gelen ünlüler çekilen fotoğraflar
- Hesabın kasada ödenmesi ve kasada genellikle de hafif göbekli amca
- Çekmek fiilinin yemeği servis etmek anlamında kullanılması
- Bu da Cem yılmaz ‘ ın espirisi olsun. ‘ Karnını ovalayarak ‘ bu gün bana ne vereceksin abi ‘ şeklinde yemek sipariş etme ….
LOKANTA USULÜ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
- 2 su bardağı kırmızı veya sarı mercimek
- 10 su bardağı su ( et suyu ile karışık olabilir. )
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 orta boy soğan
- 1 -2 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Hazırlanışı: Öncelikle mercimeği iyi yıkayarak işe başlayalım. İyice yıkadığınız mercimeğimi bir süzgeçte bekletin. ( ben 8-9 kez suyu berrak kalıncaya kadar yıkadım. Mercimek nişasta barındırdığı için iyi yıkandığı zaman hem daha lezzetli olur , hem de mideyi rahatsız edici maddelerden arınmış olursunuz. )
Orta boy bir tencereye sıvıyağı ve doğranmış soğanı alıp soğan iyice yumuşayıncaya kadar kavurun. Üzerine kırmızı mercimeği ekleyin ve 1-2 dakika çevirin. Üzerine 10 su bardağı soğuk su ekleyin. ( ben 1 su bardağı mercimeğe 5 su bardağı olarak ölçülendiriyorum. ) Tuzunu da attıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın . Arada kontrol ederek üzerinde oluşan köpükleri alın. mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar en az yarım saat pişirin. Pişen çorbayı süzgeçten geçirin. Şimdi sıra meyane de ..Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar un koyun ve yakmadan kavurun. Üzerine 1 su bardağı soğuk su koyup hızlıca karıştırın. Süzdüğünüz çorbayı tekrar aynı tencereye alın ve üzerine meyaneyi ilave edin. Bu şekilde 4-5 dakika karıştırarak pişirin. ( kavurduğunuz unu gramajına göre çorbanın koyuluğu değişecektir. Gerekirse su ekleyin. ) Servis yaparken çorbayı servis kaselerine alıp üzerine köpürtülmüş kırmızı biberli tereyağı gezdirin.
PÜF NOKTALARI :
- Mercimek çorbasını haşladıktan sonra blenderden geçirenler var ama kaliteli bir çorba yapmak istiyorsanız mutlaka süzgeçten geçirin. Bu şekilde mercimeğin posası çorbada kullanılmadığı için çorbanız daha lezzetli ve pürüzsüz olacaktır.
- Mercimeğe patates , havuç gibi sebzeler ekleyenler var ama gerçekte mercimek çorbası sadece mercimek kullanıldığında daha lezzetlidir. Üstelik özellikle patates nişastalı olduğu için çorbanızın kısa zamanda koyulaşıp kıvamını kaybetmesine yol açacaktır.
- Çorbanızın lokantalarda olduğu gibi daha sarı olmasını istiyorsanız sarı mercimek de Bunun için zerdeçal kullananlar var ama çorbanın tadında değişikliğe sebep olur.
- Son olarak çorbanızı düdüklü tencerede değil de normal tencere ile yapmayı tercih edin. Düdüklü tencere size zaman kazandırır ama o da çorbayı çabuk koyulaştırır.
Bütün bunlara dikkat ettiğimiz taktirde o lokantalarda imrenerek içtiğimiz mercimek çorbasını evimizde kolaylıkla yapabiliriz.